December v Notranjskem muzeju Postojna

30. 11. 2015

Doživite ledeno dobo v Postojni na stalni razstavi Muzej krasa

V Notranjskem muzeju Postojna s ponosom predstavljamo stalno razstavo Muzej krasa, v okviru katere se lahko pobliže spoznate z ledeno dobo v Postojni. V decembru smo vam zato pripravili poseben 10-odstotni popust. Vabljeni na posebno doživetje v sodobnem interaktivnem muzejskem okolju.Ta veseli dan kulture v Notranjskem muzeju Postojna

Kultura je rojena v zavetju jam, včasih pa je tja samo odložena. Od tam so njeni prvi in vsi naslednji okruški, ki jih bomo na Ta veseli dan kulture sestavili za vas v Notranjskem muzeju Postojna, na Kolodvorski cesti 3, v četrtek, 3. decembra. Ta dan, ko so vsi dogodki v muzeju brezplačni, vas čaka več muzejskih poslastic. Ogled stalne razstave o krasu pod vodstvom njenih avtorjev je vpogled v nastanek in razvoj klasičnega krasa ter vpogled v kulturno dediščino, ki se je rojevala na tem območju … in pod njim v vseh jamah. Da lahko zgodovinska dejstva in kraške pojave dojemamo na različne načine, pa nam bodo lahko dokazali tudi otroci, ki so lepo vabljeni na otroško delavnico, kjer bodo predstavili svoje videnje krasa.

Sledilo bo predavanje Paleolitska najdišča Pivške kotline, kjer vas bo dr. Matija Turk z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU iz Ljubljane zbližal z jamami in njenimi prebivalci na obrobju Pivške kotline v času starejše kamene dobe.

Ob koncu dneva pa prihaja iz muzeja posebna poslastica - odprtje razstave Vrč iz Žegnane jame, kustosinje za arheologijo v Notranjskem muzeju, Alme Bavdek. Razstava je prikaz okruškov kulture, ki jih je obvarovala Žegnana jama v Slavenskem ravniku pri Orehku. Izpostavljeni eksponat je keramičen vrč, nekoč nepogrešljiv predmet v vsaki hiši, ki je bil ob odkritju skoraj v celoti ohranjen.

Vrč iz Žegnane jame

V četrtek, 3. decembra, bomo v Notranjskem muzeju Postojna odprli posebno razstavo Vrč iz Žegnane jame, ki jo je pripravila kustosinja za arheologijo v Notranjskem muzeju Alma Bavdek. Razstava je prikaz okruškov kulture, ki jih je obvarovala Žegnana jama v Slavenskem ravniku pri Orehku. Izpostavljeni in poseben eksponat je keramičen vrč, nekoč nepogrešljiv predmet v vsaki hiši, ki je bil ob odkritju skoraj v celoti ohranjen. Vabimo vas, da vrč spoznate pobliže, skupaj z zgodbami, ki jih nosi skozi celotno zgodovino.