Show menu

Člani Društva za raziskovanje jam Ljubljana kot avstro-ogrski vojaški raziskovalci jam na soški fronti

Notranjski muzej Postojna, 14. 12. 2018
»Vojaška« raziskovalca jam podčastnik Pavel Kunaver in poročnik Ivan Michler med iskanjem jam na Banjšicah septembra 1917 (Arhiv Društva za raziskovanje jam Ljubljana)
»Vojaška« raziskovalca jam podčastnik Pavel Kunaver in poročnik Ivan Michler med iskanjem jam na Banjšicah septembra 1917 (Arhiv Društva za raziskovanje jam Ljubljana)

V sredo, 19. decembra 2018, ob 18.00 uri vas prijazno vabimo v muzejske prostore na Kolodvorsko cesto 3 v Postojni. V okviru dogodkov, s katerimi Notranjski muzej Postojna obeležuje 100-letnico konca prve svetovne vojne, se nam bo pridružil

Marko Simić, geograf, naravovarstvenik, jamar, fotograf in publicist

Na predavanju

Člani Društva za raziskovanje jam Ljubljana kot avstro-ogrski

vojaški raziskovalci jam na soški fronti

bo spregovoril o uporabnosti kraških jam v času prve svetovne vojne

Iz vsebine:

Prva svetovna vojna se je kmalu po začetku spremenila v pozicijsko vojno izčrpavanja, v kateri so se morali vojaki pred topništvom umakniti v strelske jarke. Na soški fronti, ki je potekala pretežno po kraškem terenu, je bilo kopanje v živo skalo izjemno težavno, zato so vojaki za zaklonišča uporabljali tudi kraške jame. Za iskanje in raziskovanje jam ob frontni črti je avstro-ogrska armada ustanovila več jamarskih skupin. Najpomembnejšo je vodil ljubljanski jamar, poročnik v ljubljanskem 2. gorskem strelskem polku Ivan Michler (1892-1982), njegov sodelavec pa je bil prav tako Drenovec, podčastnik Pavel Kunaver (1889-1988). Kunaver in Michler sta leta 1917 z društveno opremo na Banjšicah in Trnovskem gozdu raziskala 106 jam. Načrti in opisi jam so se ohranili in so danes shranjeni v društvenem Katastru jam.