Show menu

Odprtje in dan odprtih vrat brivsko-frizerskega salona Ozbič

13. 7. 2021

Nekdanji brivsko-frizerski salon Ozbič, eden od najbolj celovito ohranjenih obrtniških lokalov na Slovenskem iz obdobja med obema svetovnima vojnama, bo svojo zgodbo v lokalnem in tudi vseslovenskem prostoru ustvarjal še naprej. Skrbno obnovljen, z originalno opremo in detajli, predvsem pa izbrano vsebino in izjemnim spoštovanjem do preteklosti, ki se v njem piše že skoraj stoletje, namreč svoja vrata znova odpira obiskovalcem. Hiša na vogalu s svojim nenavadnim in edinstvenim izgledom poživlja staro postojnsko mestno jedro in kulturno dediščino te obrti v lokalnem prostoru in tudi širše.

Na Ljubljanski cesti, ki vodi skozi Postojno, ja namreč težko zgrešiti stavbo, ki odslej vse zgodbe, trenutke in edinstvena doživetja zaokroža v skrbno in lično zastavljen salon s poslanstvom, lokalnemu okolju in širše podariti del tradicije, s katero se lahko ustvarja nove poslovne priložnosti. V prostore se namreč znova vrača brivsko-frizerska dejavnost, prav tako pa je v družabnem prostoru, skozi stalno razstavo, moč spoznati zgodbo dediščine salona in stoletje življenjskega sloga na Ozbičevih stolih. V salonu se bodo odvijali tudi skrbno zasnovani spremljevalni dogodki, pedagoški in družinski program ter tematske delavnice za otroke in odrasle. Ozbičev brivsko-frizerski salon je nedvomno primer dobre prakse kakovostne obuditve domačih obrti, v njem se bo med drugim prizadevalo izvajati strokovne vsebine ter izuriti domače, mlade mojstre, ki jim bodo edinstvene izkušnje in znanje iz tega znamenitega salona pomembna popotnica in motivacija za uspešno delo in nadaljevanje tradicije v tem salonu. Vse to v luči ponosa in želje, da se ohrani in oživi doživetje kultne brivnice z najdaljšo brado na Slovenskem.

Poseben navdih celotni zgodbi, vsem prizadevanjem za obnovo in prenovljeno podobo ter vsebinam je nedvomno 95-letni Janko Ozbič, domač mojster, čigar zgodbo se želi nadaljevati, njemu v veselje in ponos.

Stavbo družine Ozbič je leta 2017 v najem pridobila Občina Postojna ter pristopila k projektu pridobitve evropskih sredstev za njegovo prenovo. Po izvedenih aktivnostih revitalizacije objekta je upravljanje v imenu najemnika prevzel Zavod Znanje Postojna.

Brivsko-frizersko tradicijo bo v salonu, v svojem prepoznavnem in sodobnem slogu, priložnostno znova odprl priznani slovenski brivec Luka Nebec, ki svoje delo opravlja z vso predanostjo, kar se kaže v njegovem obvladovanju vihtenja britve. V svojem delu ohranja pristno brivsko kulturo in skrbi, da strankam vsak obisk spremeni v pravo brivsko izkušnjo. Uspešen podjetnik, ki vodi svoj salon v središču Ljubljane in vzpostavlja tudi svojo potujočo brivnico, v zgodbi postojnskega salona čuti poseben čar, predvsem pa veliko spoštovanje do pretekle dediščine in mojstra, v čigar salonu bo gostoval. Karizmatični brivec se želi povezati z lokalnim prostorom in pridobiti zaupanje tukajšnjih strank. Svojo prisotnost v Postojni bo izurjeni brivec zagotavljal glede na povpraševanje strank.

Občina Postojna in Zavod Znanje si želita s prepoznavno stavbo v središču mesta ohraniti spomin na obrt, pa tudi utrip in zgodbe, ki so jih v salonu pisali domačini. S tem namenom si v salonu prizadevajo zagotoviti naslednika, karizmatičnega najemnika, ki bi s stalno dejavnostjo skrbel za urejenost frizur, brad in brk, predvsem pa užival v svojem delu in poslanstvu, ki ga vodi izjemno živ duh tradicije. Po dveh neuspelih pozivih za najemniškega kandidata že potekajo dogovori za nova poslovna sodelovanja.

Kulturna dediščina, preteklost in tudi sam izgled prostora, pa tudi vizija in poslovne priložnosti v njem so namreč navdihujoče in obetamo si lahko novodobno zgodbo tradicije. Ker je brivsko-frizerski salon Ozbič pomemben del Postojnčanov je prav, da bodo tudi v prihodnje vsa prizadevanja usmerjena v to, da bo stavba s široko odprtimi vrati prijetno stičišče domačinov in drugih še naprej. Želja je namreč Ozbičev salon postaviti na zemljevid edinstvenih turističnih postojank, kot atraktivno in živahno točko v mestnem središču, ki nudi novodobno doživetje, prežeto s tradicijo domačega mesta. O vseh aktualnih dogodkih se bo obveščalo preko spletnih strani, družbenih omrežij in ostalih lokalnih medijev.

Celoten projekt, ki se je izvajal v obdobju med leti 2018 in 2021 in potekal v dveh fazah, v okviru katerih se je uredila zunanjost objekta in notranjost ter vsebina prostorov, je vreden 212.705,22 eur (1. faza: 75.566,56 eur, 2. faza: 137.138,66 eur), izbran je bil na LASovih razpisih in sofinanciran s strani Republike Slovenije, Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Obe fazi projekta je uspešno pripravila in prijavila RRA Zeleni kras v sodelovanju s projektno skupino.