Show menu

Vabljeni na poletno muzejsko noč!

15. 6. 2022

To soboto (18.junij) pripravljamo v sklopu vseslovenskega muzejskega dogajanja tudi v Notranjskem muzeju bogat program. Muzejske in z muzejem povezane dogodke boste lahko obiskali kar na dveh lokacijah.

DOGAJANJE NA POLETNO MUZEJSKO NOČ V NOTRANJSKEM MUZEJU

V delovnem času muzeja, ki ga bomo na Poletno muzejsko noč podaljšali vse do 24. ure (muzej se odpre ob 10. uri) nas lahko brezplačno obiščete in si sami ogledate stalno in občasne muzejske razstave.

Ob 17. uri pripravljamo otroško delavnico z naslovom »Kaj dela arheolog?«. Otroke in mladostnike bomo popeljali v skrivnosten in navdušujoč svet arheologije. Spoznali bomo delo arheologa, tako tistega na terenu kot tistega v laboratoriju. Pobližje si bomo ogledali nekatere arheološke predmete in ob tem spoznavali, kateri materiali prevladujejo na arheološkem najdišču. Ko bomo že vešči arheološke teorije se bomo sami preizkusili kot terenski in laboratorijski arheologi. Delavnica je primerna za otroke od 5. leta starosti.

Med 22. in 24. uro bo v muzeju strokovno vodstvo po stalni in občasnih razstavah. Na strokovnem vodstvu bomo pogledali v ozadje razstav in spoznali še nekatere dodatne skrivnosti razstavljenih predmetov.


DOGAJANJE NA POLETNO MUZEJSKO NOČ V CERKNICI

Nova kolesarska pot v Cerknici (odsek Cerknica – Dolenje Jezero) ni razveselila samo kolesarskih navdušencev v Cerknici in njeni okolici, temveč je razkrila tudi delček do danega trenutka neraziskane zgodovine kraja. Ob ureditvi nove kolesarske poti so bile namreč zahodno od cerkve sv. Janeza Krstnika odkrite in raziskane arheološke ostaline, ki jih časovno lahko umestimo v čas rimske antike in zgodnjega srednjega veka. Prav pokopališče iz slednjega je razkrilo bogate arheološke najdbe in dalo poglobljen vpogled v cerkniško dogajanje zgodnjega srednjega veka. Neprecenljiva arheološka dediščina ni zbudila zanimanja samo pri domačinih, ampak tudi pri različnih medijih širom Slovenije kot tudi v strokovni ter znanstveni javnosti. Veliko zanimanje je privedlo do razstave o preliminarnih rezultatih arheoloških raziskav, ki si jo boste lahko premierno ogledali prav na Poletno muzejsko noč pred Kulturnim domom Cerknica.

Podroben program:

Ob 19. uri bo na ploščadi pred Kulturnim domom Cerknica otvoritev razstave z naslovom Slovani v Cerknici. Preliminarni rezultati arheoloških raziskav in analize slovanske dediščine bodo predstavljeni na panojih. Pozdravna nagovora ob otvoritvi razstave bosta imela Boris Vičič (ZVKDS OE Ljubljana) in dr. Slavko Polak (Notranjski muzej Postojna). Razstavo bo slavnostno otvoril župan Občine Cerknica g. Marko Rupar. Otvoritev bo spremljal tudi bogat glasbeni program, ki ga bodo izvajali učenci Glasbene šole Frana Gerbiča Cerknica.

Ob 20. uri bosta sledili predavanji arheologinj Ines Klokočovnik (Avgusta d. o. o.) in dr. Maje Bricelj (ZVKDS OE Ljubljana). Predavanji bosta osredotočeni na raziskave zgodnjesrednjeveškega grobišča v Cerknici in na varovanje kulturne dediščine Cerkniškega polja.

Po predavanjih sledi druženje ob izbrani pijači.

Veselimo se srečanja z vami!